Voor wie meer wil weten over de luchtvaart is er nu een uitgebreide cursus met  de volgende onderwerpen:

 

De Airbus A380 en de Boeing 787

De A380 is het grootste toestel, met 525 tot maximaal 850 stoelen. Vele zaken komen aan de orde zoals: kenmerken, cockpit, cabine en het vliegbereik. De verdere ontwikkelingen van de A380. Het laatste nieuws van de 787-10 Dreamliner.

 

De anatomie van luchthavens

Luchthavens hebben een bepaalde anatomie. De ontwikkelingen zoals luchthaveneilanden worden belicht. In deze les zal een aantal sprekende voorbeelden, zoals de luchthavens van Hong Kong, Dallas en Dubai worden behandeld. Onze nationale luchthaven krijgt bijzondere aandacht. Ook zal de afhandeling in deze module behandeld worden.

HKIA

De luchtverkeersleiding, ATC

In de huidige luchtvaart is de luchtverkeersleiding onmisbaar. Wat zijn de achtergronden? Vele begrippen zullen behandeld worden, zoals separatie, RVSM en holding area's. Het nieuwe verkeersleidingsysteem en de functies van de luchtverkeersleiders worden uitgelegd.

De techniek van een verkeersvliegtuig

Verschillende facetten worden belicht: de straalmotor, het principe van de 'lift' en de verschillende systemen van een verkeersvliegtuig. De ontwikkelingen, zoals een Fly-by-wire systeem en de fabrikanten van straalmotoren worden behandeld.

Het Machgetal; hoe reken je dit uit? 
De 'glazen' cockpit, de constructies van vliegtuigen.

Pratt & Whitney

De productie van nieuwe verkeersvliegtuigen

Het ontwerpen, de bouw, testvliegen en aflevering komen aan de orde. Wat is een 'Launching customer'? Uitgebreide informatie over de testen met unieke filmpjes. Uitleg over het productieproces. Aandacht voor: Boeing 787-10, de 777X en de Airbus A320 NEO, A350 en A380.

Flight International

Vliegtuigherkenning: hoe kun je toestellen herkennen?

Vliegtuigherkenning; er wordt gekeken hoe je toestellen kunt herkennen. Vleugelvormen, neuzen worden getoond. De nieuwste typen komen aan de orde: Boeing 787-10, Embraer 175 en van Airbus de A350 en A380-800. Voorbeelden van interessante kleurenschema's komen aan bod en de bedrijven die deze schema's ontwerpen.

R.Vermij

Incidenten en ongelukken

Wat zijn de oorzaken van ongelukken? Wat leren vliegers, luchtverkeersleiders, vliegtuigfabrikanten uit onderzoeken nadien? Wat is de rol van de FAA, ICAO, NTSB en de Onderzoeksraad voor Veiligheid? Human factors worden behandeld. Ook zal er aandacht zijn voor het grootste ongeluk in de burgerluchtvaart.

De ontwikkeling van de nationale luchthaven

Onze nationale luchthaven is lang in bedrijf. De les geeft een beeld van de ontwikkelingen van 1916 tot heden. Zijn er grenzen aan de groei of is er geen "limit in the sky"? Daarnaast wordt gekeken naar de locaties waar de luchthaven verder kan bouwen. Blijven we op het land of gaan we toch de zee in? Uiteraard de ontwikkelingen van Lelystad Airport.

Schiphol Group

Air France/  KLM

Dit jaar bestaat KLM 99 jaar. Deze luchtvaartmaatschappij mocht zich de oudste, nog onder dezelfde naam, opererende luchtvaartmaatschappij noemen. Op 30 september 2003 heeft Air France de KLM overgenomen. De Fransen bezitten 81% van de aandelen.  KLM trad in september 2004 toe tot het Skyteam. 
Voorlopig blijven eigen merknaam, logo en identiteit behouden. In deze boeiende presentatie zal het laatste nieuws besproken worden.

 

 

R.Vermij

Pioniers

Wie waren de mannen en vrouwen die vaak hun leven waagden met hun pionierswerk? Welke bedrijven zijn er uit voort gekomen? Er wordt een link naar het heden gelegd. Het is meer dan een eeuw geleden dat de gebroeders Wright de historische vlucht bij Kitty Hawk maakten. Namen als: Boeing, Douglas, Jeppesen, Fokker en Tupolev. Hun betekenis zal duidelijk worden belicht en de bedrijven die er uit voortgekomen zijn.

Wright Brothers, 1903


 

Opzet cursus 

Eerste compleet digitale luchtvaartcursus in Nederland. Uiteraard zal de cursusleider het laatste nieuws toelichten.
Het is een uitgebreide luchtvaartcursus die verschillende facetten en verbanden laat zien. In totaal zijn er 8 onderwerpen die in 6 avonden uitvoerig behandeld zullen worden. De cursus is in zijn geheel vernieuwd: alle presentaties worden in prachtig uitgevoerde Power Point Presentaties gegeven. Veel aandacht gaat naar de eerste avond over onder andere KLM.

Informatie over rooster, tijden en prijzen vindt u onder R'sAC nieuws& informatie.

Doelgroep

Geïnteresseerden en mensen die recentelijk in de luchtvaart zijn gaan werken en hun kennis van deze sector willen gaan uitbreiden. Werknemers van de volgende bedrijven/ instellingen hebben de cursus gevolgd: Royal Schiphol Group, Transavia, Rijkswaterstaat, ILT, KLM, KLM cityhopper, KCS, KPN, Menzies, Swissport en de Luchtverkeersleiding Nederland, LVNL.
Kenners zijn ook welkom: al twee maal hebben ex-gezagvoerders aan de cursus meegedaan. Er deed ook een pas afgestudeerd piloot mee; voor hem is de cursus een goede aanvulling van zijn luchtvaartkennis.

Het sterk vernieuwde cursusboek geeft de nieuwste informatie over deze luchtvaartonderwerpen.